Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Свищов на бунт в защита на Стопанската академия

Свищов се вдига на бунт в защита на Стопанската академия „Д.А.Ценов“. Напрежението в крайдунавския град ескалира след изявление на министъра на образованието проф.Тодор Танев, че ще спре субсидията на ВУЗ-а и ще го направи филиал на русенския университет. Това разгневи академичната и градска общност.

Студенти, преподаватели, синдикалисти, градската общност, представители на институции са единодушни, че незабавно трябва да се прекрати съдебната сага, която пречи на нормалната дейност на учебното заведение. Вече 8 месеца академията се управлява от служебен ректор. Свищовлии са категорични, че ще бранят висшето учебно заведение дори и с гражданско неподчинение чрез блокиране на пътища. Събрана е и подписка.

„Ако министърът изпълни заканата си, на практика би означавало прекратяване съществуването на висше училище, създадено с волята на дарител и с царски указ преди 80 г. Според Закона за висше образование, филиалът е териториална изнесена структура на висше училище, създаден в рамките на район, където няма университетска структура. Филиалът обаче означава и това, че в академията ще останат десетина преподаватели и пак според изискването на закона, 7-8 от тях ще бъдат хабилитирани. Затова, дори и афиширана тази мярка като временна, не е вариант за нас“, коментира проф.Андрей Захариев, който доскорошен шеф на катедрата по финанси и кредит и е кандидат за ректор на свищовския ВУЗ.

Проблемите в Стопанската академия започнаха след последните избори за ректор в края на май миналата година. Общото събрание избра за поста 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Част от преподавателите оспориха избора в съда заради процедурата по съставяне на Общото събрание. Министърът на образованието през юни назначи служебен ректор в лицето на проф. Иван Върбанов. В началото на годината обаче Върховният административен съд отмени заповедта на министъра на образованието и науката проф.Тодор Танев, с която той направи проф. Върбанов за временно изпълняващ длъжността. Решението е в полза на проф. Теодора Димитрова, която обжалва заповедта. Междувременно изтече и шестмесечният мандат на проф. Иван Върбанов и в момента Стопанската академия се управлява от втори служебен ректор – проф. д-р Марияна Божинова.

„Министерството на образованието направи необходимото и ние сме много благодарни на проф. Танев. От тук нататък искаме да се успокоят страстите в университета и затова изпратихме до министъра отворено писмо, в което го молим да направи следващата стъпка“, каза още проф. Захариев.

Според преподавателите и синдикатите импийчмънт или предварително прекратяване на мандата на проф.Димитрова е единственият възможен законен начин ректорката да напусне поста, да бъдат избрани нови управленски органи и Стопанската академия да продължи да работи и да обучава своите близо 8000 студенти и докторанти. В писмото си преподавателите настояват министър Танев да разшири правомощията на проф. Божинова, за да има тя право да свика Общото събрание на университета в актуализирания му състав. Междувременно ще бъдат събрани и нужните 25 % подписи от списъчния състав, за да може да се проведе заседания с една единствена точка в дневния ред – отзоваване на проф. Теодора Димитрова като ректор на учебното заведение, преди изтичане на мандата й и с решение на органа, който я е избрал.

„Процедурата е регламентирана в Закона за висшето образование. Когато проф. Божинова получи мандат, тя ще може да задейства и провеждането на избори за органи на управление на факултетите и катедрите, които звена в момента са блокирани заради липсата на легитимен Академически съвет и ректор“, разясни проф. Захариев.

Той апелира да бъдат оттеглени всички искове, подадени в Административния съд във Велико Търново и ВАС, по които са образувани дела. Изпратено е и обръщение от преподаватели, общественици и възпитаници на Стопанската академия до председателя на Постоянната комисия по образование и наука в Парламента Милена Дамянова. В посланието загрижените за съдбата на академията изтъкват всички проблеми, които произтичат от управленския вакуум.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.