ВКС потвърди намалената присъда на граничаря, който прегази 11-месечната Красимира в количката й

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил намалената присъда на бившия граничар Костадин Стоянов, съобщиха от институцията. Той блъсна 11-месечната Красимира на тротоара в село Крушевец на 11 септември 2014 г., след като се качил да кара пиян и употребил наркотици.

За деянието си той ще излежава 7-годишната присъда, потвърди тричленен състав на касационната инстанция. Той остави в сила решението на бургаските апелативни магистрати, които намалиха първоначалната присъда от 11 на 7 години.

Първоначално Бургаският окръжен съд осъди Стоянов на 11 години затвор и го лиши от правото да шофира 13 години. Апелативните магистрати обаче признаха подсъдимия за невиновен и го оправдаха да е блъснал количката на пешеходна пътека. Те намалиха наказанието от 11 на 7 години затвор. Лишиха го от шофьорска книжка за 9 години.

Делото във ВКС е образувано по жалби на подсъдимия и родителите на Красимира – Красимир Кънев и Нонка Борисова.

Върховните съдии са категорични, че при определянето на размера на наказанието не е налице подценяване на отегчаващите вината обстоятелства. ВКС не е констатирал съществени процесуални нарушения и нарушения на закона. Били събрани достатъчен обем доказателства и доказателствени средства, които са били подложени на изключително подробен анализ.

Магистратите намират за неоснователно оплакването за явна несправедливост на наказанието. Според тях е правилен изводът на въззивния съд, че степента на обществената опасност на подсъдимия е по-висока, с оглед на вменените му задължения по контрол на спазването на законите в качеството му на служител на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право