Кметът на Разград за съкращенията: Мое право е да определя екипа си

Спазени са законите при освобождаване на служители от общинската администрация в Разград. Това обяви на пресконференция кметът д-р Валентин Василев, който отговори на критиките от БСП за политическа чистка в администрацията.

"Не ме интересува кой - къде членува. Мое право е да определя екипа, с който ще работа за интерeсите на общината. Промените ще продължат с пълна сила", заяви градоначалникът.

Той уточни, че досега са махнати 3 служители на пенсионна възраст. Другите освободени са 6, а обезщетенията в размер на 4 заплати, възлизали общо на около 13 000 лв., а не 50 000 лв., както твърдяли от опозицията.

"Благодаря на пансионерите за положения труд. Аз искам да дам шанс на млади хора за професионално и кариерно развитие. Искам да им дам надежда, да останат да работят в родния град", допълни Василев.

На две от освободените места са прехвърлени държавни служители с определен ранг, като е спазен законът.

Кметът на Разград поиска от шефовете на общински предприятия в срок от една седмица да депозират оставките си пред него. "Като работодател, съм в правото си, да преценя дали и с кои от тях да работя", каза Василев.

Той припомни, че конкурсите за назначаването им били обявени преди изборите, вероятно с цел да се запази статуквото.
Василев извади документи пред журналистите, за да припомнел как БСП са правели политически чистки. Цитира и изявления на червени лидери от 2013г. за предстоящи уволнения на кадри в държавни институции на местно ниво, които били назначени от ГЕРБ.

Както Труд писа от БСП в Разград обявиха, че в общината върви политическа чистка на неудобни хора, за да бъдат сменени с верни партийни кадри.

По данни на опозицията 20 служители са били поканени да напуснат сами заеманите места от началото на седмицата. Срещу това щели да вземат по 4 брутни заплати обезщетение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони