Кюстендилци за евтина нафта в Македония

Десетки кюстендилци зареждат редовно колите си с по-евтина нафта в Македония по празниците - горивото при съседите е с 50-60 ст. за литър по-евтино, казаха капепейци на Гюешево. С един зареден догоре резервоар в Крива паланка се спестяват около 50 лева, сравнено с колонките на бензиностанциите в Кюстендил.

На бензиностанция на македонската държавна рафинерия Макпетрол литър нафта струвал през уикенда 43,5 динара, което по официалния курс от 1:31 прави цена от 1.34 лв. за литър.

По-голямата част от горивото за Македония се кара с автоцистерни от терминала в Благоевград по автомагистрала "Струма"-Бобошево-Кюстендил-ГКПП-Гюешево, т.е. около 100 километра в едната посока. Кюстендилци, а и митничарите на ГКПП-Гюешево, нямат обяснение по каква формула и логика карана от България или дори от Румъния нафта в Македония е по-евтина. "Засега нашенци карат македонска нафта само в резервоарите, няма туби или допълнителни "обеми и приставки" по колите, което би ни отворило работа", пошегува се митничар на Гюешево.

"Много пъти идвам до Крива паланка, от бензиностанцията правя обратен завой и се връщам в Кюстендил. Отнема ми около час. Когато съм със семейството, спестеното се похарчва веднага в магазинчетата в градчето или в близост на границата, като от Крива паланка си купуваме сирене, месо, ориз, захар, брашно, прах за пране. Цените им са по-ниски от българските, а и качеството е друго. Сиренето и кашкавалът, месото им са без допълнителни съставки и суровини в тях", споделя запознат с търговската конюнктура и алъш-вериша оттатък границата кюстендилец. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони