Всички министри на РБ подписаха проекта за новата договорка с ГЕРБ, Борисов се закани на ДСБ

Проектът на ДБГ за нова коалиционна договорка с ГЕРБ, за която настояха реформаторите след провала на конституционните промени за съдебната реформа, са подписани от всички министри от Реформаторския блок, в това число и Петър Москов, както и 14 народни представители от парламентарната група.

Проектодекларацията с акцентите от управленската програма за следващите шест месеца е била разгледана на изпълнителния съвет на РБ. В заседанието не са участвали представителите на ДСБ, които преди Нова година обявиха, че излизат в опозиция, но остават в блока.

"Реформаторският блок сформира преговорна група за анекса към коалиционното споразумение, в която ще влезе представител на всяка партия на блока. Към момента само от ДСБ не са излъчили свой, тъй като не са присъствали по време на заседанието в централата на СДС", съобщи заместникът на Божидар Лукарски - Румен Христов.
По думите му преговорите между РБ и ГЕРБ ще започнат още от първия ден на новата пленарна сесия, тоест утре.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя обяви, че анексът към коалиционното споразумение ще бъде подписан до 25 януари.

"Обсъдихме също така и приоритетите, които довечера ще бъдат окончателно оформяни на парламентарната група на РБ по отношение на този политически сезон. Те най-общо се свеждат до желанието ни да се случат реформи в областта на съдебната система, като визираме започнатото от министър Христо Иванов, което се надяваме, че ще бъде продължено с ускорени темпове от новия министър на правосъдието, както и политическите ангажименти, свързани с промените, осъществени в конституцията. Много важен за нас е и антикорупционният закон, който е готов и е внесен от вицепремиера Кунева", очерта Христов.

Областният управител на София и заместник-председател на НПСД Веселин Пенев допълни, че до момента в рамките на блока няма официална заявка някой да го е напускал.

От думите му стана ясно, че останалите членове на блока очакват да чуят решението на ДСБ, които пък по-рано през деня дадоха ясно да се разбере, че няма да напуснат коалицията.

"Позицията на останалите партии е, че ние сме единна структура, никой никого не е гонил. Можем да продължим заедно. Ако някой има желание за развитие на личен проект, това в крайна сметка това си е негово право", посочи Пенев, намеквайки за лансираната идея за ново дясно, опозиционно обединение.

Бойко Борисов за атаките от страна на ДСБ

„При тази сравнително здрава власт, която имаме – институционална: парламент, президент и всички останали, да я разбутаме, години наред няма да се направи правителство в България. Това им го обещавам“, заяви пък следобед премиерът Бойко Борисов по повод атаките от страна на ДСБ по-рано днес.

Той каза, че с ДПС в управление няма да го видим. „В опозиция с удоволствие. Тогава на другите ще видя сеира аз.

Борисов се разгневи на думите на Атанас Атанасов от ДСБ, който сутринта заяви, че има орташко управление на сектора за сигурност между Бойко Борисов и „сарайско-библиотекарската групировка.

Премиерът заяви: „На всички, които до вчера ме прегръщаха, а днеска библиотекаро-сарайски неща ми говорят - ще ги пратя да се молят там горе при пауните (б.р. Резиденцията на Ахмед Доган в Бояна). Аз на никой няма да се моля, защото имам достатъчно голяма партия.Те ще идат да се молят. Защото явно много ги е яд, че преборихме контрабандата и че и събрахме близо три милиарда в бюджета. И ги няма подобни на Косьо Самоковеца, контрабандистите и тея, които бяха много близки до тях. Предупредих, че ще започна да ги соча с пръст аз. Щото аз мога преглътна ДПС за толерантността към тях, за това което имам като смесено население. Те няма да могат да преглътнат това, което ще им се стовари с контрабандистите на главата."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика