Няма да търсят отговорност за неправомерно похарчени 971 217 лева във ВТУ

Няма да се търси наказателна отговорност на длъжностни лица във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" за неправомерно изхарчени 971 217 лв. Бившият ректор проф.Пламен Легкоступ и настоящото ръководство на университета са оспорили два акта за констатирани нарушения пред Административния съд в старата столица.Актовете били съставени след извършен одит на Агeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeкция /АДФИ/. При проверката са били инспектирани проведените държавни поръчки и командировките на ректорското ръководство за последните 4 г.

В доклада на АДФИ се посочва, че неправомерно са били похарчени 971 217 лв. Пpoвepeни били 14 дoгoвopa настойност 4 612 838 лв. Нередности са засечени по чeтиpи oт oбщecтвeнитe пopъчки.

Финансистите разкрили нанесена вреда на великотърновския ВУЗ в размер на 29 300 лв. пpи oбщecтвeнa пopъчкa пpeз 2014 г. с дpaгaжeн флoт "Иcтъp" в Свищoв. Кoнцecиoнepът нa cвищoвcкoтo пpиcтaнищe e cключил дoгoвop зa дocтaвкa на гориво пo пopъчкa зa 3 752 890 лв.

"Административните нарушения бяха описани в доклада на АДФИ, но финансови нарушения няма.На заседание на Академичния съвет от 14 декември 2015 г., настоящият ректор проф. Христо Бонджолов информира Академичния съвет за становище на Агенция за държавна финансова инспекция и по повод подадено заявление от проф. Пламен Легкоступ за запознаване на академичната общност с резултатите от извършените проверки във ВТУ от МОН и АДФИ", обясниха от ВТУ.

Юристконсултите на университета направили възражение до директора на АДФИ по конкретните констатации.

"Извършеното нарушение не е създало неправомерно конкурентно предимство за останалите участници на пазара, не е накърнен и общественият интерес, тъй като същото не е довело до неефективно разходване на обществени средства. Може да се приеме, че конкретното нарушение е с по-ниска степен на обществена опасност. Извършено е за първи път. Налице е маловажен случай на административно нарушение и не са постъпили вредни последици", гласи последвалото становище на АДФИ след възраженията на ВТУ.

Проф.Христо Бонджолов обясни пред "Труд", че двата акта са обжалвани през ноември миналата година и пред Административния съд във Велико Търново. "Магистратите се произнесоха, че няма основание да се търси наказателна отговорност на длъжностни лица", допълни проф.Бонджолов.

Вече осем месеца обаче продължава разследването за надписани часове, чрез които преподаватели са си докарвали по 10 000-12 000 лева на година. Настоящото ръководство на ВТУ стопирало порочната практика да се трупат по 2500 часа на година над норматива. След като пое управлението на ВУЗ-а, проф.Христо Бонджолов се натъкнал на фрапиращи случаи, при които някои от учените имали и амдинистративни задължения, а с наднормените часове излизало, че работният им ден е бил повече от 24 часа в денонощието.

Окръжната прокуратура в старата столица се самосезира от медийните пулбликации и разпореди проверка. В университета влезе Стопанска полиция, но започна и вътрешна проверка.

"Оказа се, че по случая трябва да се обработи огромна документация. Цял отдел е ангажиран с това. При част от преподавателите излязоха грешки, неточности и неправилно попълнени справки за проведените часове. Касае се предимно за магистърски програми", обясни пред "Труд" проф. Христо Бонджолов.

Наложило се около 40 преподаватели да дават писмени обяснения по засечените нарушения. Според запознати с разследването обаче нарушенията са драстични, защото са изхарчени не по предназначение пари от магистърските програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони