Две вокални кралици на сцената на зала България

Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

Свищовската академия не може да се слее с РУ по закон

Засега няма законово основание Стопанската академия в Свищов да премине към Русенския университет /РУ/. Това заяви при встъпването си в длъжност новият ректор на висшето учебно заведение в крайдунавския град проф. Велизара Пенчева. Сливането на двамата университета не е обсъждано никъде досега.

Идеята беше лансирана преди дни от просветния министър проф. Тодор Танев заради продължаващата управленска криза в Стопанската академия. Досегашният ректор на РУ проф.чл.-кор. Христо Белоев посъветва да се прочетат внимателно думите му, че „временно може да се спре държавната субсидия на академията и тя да стане филиал на университета“.

Върховният административен съд отмени заповедта на министър Танев, с която се назначава служебен ректор на Свищовската академия. Той обаче е категоричен, че няма да се откаже да оспорва легитимността на събранието от 28 май м.г. и избрания ректор Теодора Димитрова.

„Ще формулираме и развием добра мандатна програма, която да изпреварва събитията“, заяви стратегията си проф. Велизара Пенчева. Тя още не е сформирала екипа си, който трябва да е ясен до 27 януари т.г. Тя очаква предложения от факултетите. Деканите им ще се изберат до 20 януари т.г. 5 дни по-късно ще станат ясни членовете на Адакемичния съвет /АС/, които ще гласуват зам.-ректорите.

Проф. Велизара Пенчева е първият ректор жена в 70-годишната история на РУ. Предшественикът й проф. чл.кор. Христо Белоев изкара два мандата и вече не може да се кандидатира, но оглави Общото събрание на университета. След местните избори той беше избран единодушно за председател на новия Общински съвет в крайдунавския град.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.