Свищовската академия не може да се слее с РУ по закон

Засега няма законово основание Стопанската академия в Свищов да премине към Русенския университет /РУ/. Това заяви при встъпването си в длъжност новият ректор на висшето учебно заведение в крайдунавския град проф. Велизара Пенчева. Сливането на двамата университета не е обсъждано никъде досега.

Идеята беше лансирана преди дни от просветния министър проф. Тодор Танев заради продължаващата управленска криза в Стопанската академия. Досегашният ректор на РУ проф.чл.-кор. Христо Белоев посъветва да се прочетат внимателно думите му, че "временно може да се спре държавната субсидия на академията и тя да стане филиал на университета".

Върховният административен съд отмени заповедта на министър Танев, с която се назначава служебен ректор на Свищовската академия. Той обаче е категоричен, че няма да се откаже да оспорва легитимността на събранието от 28 май м.г. и избрания ректор Теодора Димитрова.

"Ще формулираме и развием добра мандатна програма, която да изпреварва събитията", заяви стратегията си проф. Велизара Пенчева. Тя още не е сформирала екипа си, който трябва да е ясен до 27 януари т.г. Тя очаква предложения от факултетите. Деканите им ще се изберат до 20 януари т.г. 5 дни по-късно ще станат ясни членовете на Адакемичния съвет /АС/, които ще гласуват зам.-ректорите.

Проф. Велизара Пенчева е първият ректор жена в 70-годишната история на РУ. Предшественикът й проф. чл.кор. Христо Белоев изкара два мандата и вече не може да се кандидатира, но оглави Общото събрание на университета. След местните избори той беше избран единодушно за председател на новия Общински съвет в крайдунавския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование