Съдии, прокурори и НПО-та ще мислят съдебната реформа

Съвет към Министерския съвет, който да следи прилагането на стратегията за съдебната реформа, бе създаден с решение на кабинета, съобщиха от „Дондуков“ 1. Той ще е постоянно действащ.

В него ще влизат представители на съдебната и изпълнителната власт, на други институции, представители на организации на съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, представители на неправителствени организации и на академичната общност, съобщава правителствената пресслужба.

Каква ще е ролята им

При обсъждане на въпроси, които изискват промени в законодателството или приемане на решение на Народното събрание, ще се канят за участие председателят на Комисията по правни въпроси и председатели на парламентарните групи или техни представители.

Регламентирани са критериите за членство на неправителствените организации. Необходимо е да са работили най-малко пет години в областта на съдебната реформа и да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера. Предвижда се те да участват в заседанията на съвета на ротационен принцип.

Коментари

Задължително поле