Бивша директорка на гимназия отива на съд за фалшива диплома

Бившата директорка на закритата професионална гимназия "Константин Кумановски" в Девня Йовка Бачовска отива на съд за документни престъпления. Делото срещу нея е насрочено за 29 февруари, след като прокуратура в Града на химията внесе в съда обвинителен акт срещу нея по два члена от НК - и 311, предвиждащи съответно до 3 и до 5 г. лишаване от свобода.

Бачовска е уличена, че наредила съставянето на фалшив дубликат от дипломата за средно образование на зрелостничка от гимназията. Момичето, което се познавало лично с директорката, кандидатствало за помощник-фармацевт в Медицинския университет във Варна. Под предлог, че е загубило оригиналната си диплома, то поискало дубликат. В
него оценката по балообразуващия предмет "Български език и литература" била повишена от тройка на шестица, а общият успех на девойката набъбнал от 3,83 на 4,33.

От обвинението установили, че поправките в личния картон направила Бачовска, която лично издиктувала новите бележки на служителката, подготвяща дубликата. След това директорката подписала и подпечатала фалшификата.

Въпреки напомпаните оценки кандидатката не успяла да влезе в университета. И тя ще отговаря пред закона, но по друго дело, образувано от Варненската районна прокуратура. Процесът срещу Бачовска ще тръгне по общия ред, защото тя не се признава за виновна. Името на директорката нашумя през есента на 2014 г., когато тя прогони служители от Регионалния инспекторат по образование, пристигнали на проверка по сигнал за издаване на фалшиви дипломи. Дни след скандала Бачовска се сдоби с временен имунитет като кандидат-депутат от Социалдемократическата партия. По същото време тя неуспешно обжалва в съда решението на МОН за закриване на гимназията, която години наред бе в дъното по успех сред училищата във Варненско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право