Кметът на Варна спря парите на снегопочистващи фирми

Фирмите, които имат ангажимент да почистват снега в три от петте варненски района - "Одесос", "Младост" и "Аспарухово", няма да получат нито лев за работата си на 3 и 4 януари, а на колегите им от "Приморски" и "Владиславово" ще бъдат наложени солени санкции.

Това заяви кметът на града Иван Портних в навечерието на поредното влошаване на времето.

"Безспорно основните пътни артерии бяха разчистени, работеха училища, градини и социални заведения, но нормалният ритъм на живот бе нарушен и фирмите не се справиха със ситуацията. Не може да се допусне състоянието на града да е критично с оправданието, че са се счупили една или две машини", отсече Портних.

Реакцията му бе резултат от масовото недоволство на варненци, които при първия за тази зима снеговалеж и в първия работен ден от новата година осъмнаха с непочистени пешеходни зони, спирки и улици, по които се натрупаха и огромни камари непочистен боклук.

Наказания ще отнесат и сметопочистващите фирми, уточни кметът. Около 120 000 лв. ще бъде санкцията на компанията, ангажирана с чистотата на "Одесос", "Младост" и "Аспарухово", а наказанията на другите две фирми, отговорни за "Приморски" и "Владиславово" ще бъдат уточнени до дни.

За последната година и половина сметопочистващите дружества, са били глобени с над 1 млн. лв. за калпава работа. В момента тече процедура по избор на нови изпълнители на дейността. Те ще трябва да монтират нови съдове за смет и да ги чистят през по-кратки интервали с машини, отговарящи на стандарт Евро 5.

"При тези условия съм убеден, че сметопочистването във Варна ще бъде наистина на високо ниво. Към днешна дата сме свидетели на точно обратното", коментира кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони