Нямало нарушения на магистрати в „Яневагейт“ (обзор)

Записите били манипулирани, сочела експертизата на прокуратурата

Днес ВСС ще разгледа решението

Нито уволнените съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, нито споменатите от тях в изтеклите разговори „Яневагейт“ магистрати и кадровици са нарушили Етичния кодекс на магистрата. Това е заключението от проверката на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

Проверката по случая приключила преди ден и днес решението ще бъде внесено за разглеждане на заседанието на съвета. Експертизата, назначена от прокуратурата, пък категорично установила, че изтеклите записи са манипулирани. Липсвали цели фрази от разговорите, съобщиха запознати пред „Труд“.

Записите от разговори между Ченалова и Янева започнаха да изтичат в сайта „Биволъ“ преди няколко месеца. В тях Янева обяснява положението си около предстоящото й към онзи момент обвинение по делото „Червей“. Казва, че се е срещнала с главния прокурор, когато разбрала, че се готви отстраняването й от Софийския градски съд, както и че премиерът Бойко Борисов го натискал да я „опраска“. Споменява и имената на „най-оправните“ членове на ВСС Ясен Тодоров и Димитър Узунов и Милка Итова, както и на шефа на Върховния административен съд Георги Колев.

В един от записите Янева казва и че ако „искала да преспи с Бойко, щяла да го направи преди пет години“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право