Партиите се разминаха в приоритетите си (обзор)

Партиите в парламента не успяха да се обединят в приоритетите си за новия политически сезон. От ГЕРБ настояха за стабилност и обявиха, че ще продължат реформите в съдебната система, образованието, здравеопазването и енергетиката. Зам.-шефът на партията мандатоносител Цветан Цветанов даде да се разбере, че е некоректно да се внушава идеята за предсрочни избори заради роенето на парламентарни групи.

От Реформаторския блок обаче направиха заявка, че съдебната реформа не може да бъде завършена без още промени в конституцията, които да гарантират независимостта на съда. Преди ваканцията парламентът раздели ВСС на две колегии, но квотите, по които ще се избират съдиите и прокурорите в тях, бяха „редактирани“ в последния момент.
Патриотичният фронт се обяви за стабилизиране на икономиката и разкриване на нови работни места. От АБВ пък поискаха спешни мерки за преодоляване на демографската криза.

БСП, която се обявява за опозиция и алтернатива, се загрижи за проблема с бежанците, бедността и криминогенната обстановка. ДПС се позиционира като евроатлантическа и опозиционна партия, но също се обяви за стабилност.

От „Атака“ обявиха, че започва поредният безсмислен парламентарен сезон.
Всички партии в една или друга степен поискаха промени в Изборния кодекс.

Идея: Шест месеца кандидати за президент

Партиите да обявяват кандидатите си за президент и вицепрезидент шест месеца преди изборите, предлагат от БДЦ.

Засега някои политически сили се обединяват около нов начин за отчитане на бюлетините, както и за увеличаване на прага или тотално отпадане на преференциите за избор на общински съветници.

Местан остана без кабинет

Парламентът започна новия политически сезон с повече независими депутати. Сваленият от всички постове в ДПС Лютви Местан и депутатите, които го последваха и напуснаха партията - Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Айдоан Али, Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов, седнаха на последния ред. Една пътечка раздели Местан от независимия Велизар Енчев.

Бившият лидер на ДПС и останалите отцепници, както и остналите независими депутати нямат стая.

След като Местан седна на първия ред, челните места в групата на ДПС бяха заети от тримата съпредседатели Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. Последният седна до депутата Делян Пеевски, който бе в пленарната зала.

Засега ДПС остава без зам.-председател на комисията по образование, тъй като след напускането на парламентарната група Мариана Георгиева освобождава и този пост.
И преди да започне политическата декларация на ДПС, в която Четин Казак подчерта, че партията е „система - демократична и светска“, Местан си бе тръгнал от парламента. В края на пленарния ден се разнесе слух, че бившият лидер на ДПС ще даде брифинг в парламента, но това не се случи.

Като независими депутати бившите депесари ще трябва да делят 5 минути за речи с Георги Кадиев и Велизар Енчев.

Разпра с боздугани в Реформатосркия блок 

В Реформаторския блок (РБ) започнаха „да се замерват с боздугани“. След като Радан Кънев обяви пред „Дарик“, че РБ се превръща в „орда варвари на избори“, депутатът Антони Тренчев обяви във фейсбук, че продава боздугана си.

Междувременно Кънев заяви, че подготвя нов десен политически проект, с който ще участва на предстоящите президентски избори през тази есен. Той не изключва възможността да се кандидатира за държавен глава, но изчаква, тъй като не знаел каква ще бъде политическата обстановка в страната след два месеца.

Според източници на „Труд“ Кънев искал да обедини опозиционно настроени десни хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика