Протестна нота за турския посланик (обзор)

На 23-24 декември турският посланик беше извикан и му беше връчена нота в Министерството на външните работи. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента, след като от Външното министерство вече 20 дни пазят мълчание какви точно действия са предприели към посланик Сюлейман Гьокче, който се опита да спаси поста на бившия председател на ДПС Лютви Местан.

Борисов разказа преди дни, че лично турският премиер Ахмет Давутоглу му е звънял да ходатайства за Местан. В сряда обаче в отговор на въпрос от Десислав Чуколов за българо-турските отношения той заяви: “По-склонен съм да мисля, че желанието от страна на турското ръководство беше да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС.“

Премиерът изтъкна, че България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция. Той не смята, че по линия на Русия или Турция има някаква зависимост. “Многократно съм благодарил на турското ръководство, че помогна бежанският поток да не се насочи към България. Представяте ли си какво ще стане с Гърция и Италия, ако се задейства Дъблинското споразумение“, попита риторично премиерът. На предишен въпрос на Михаил Миков (БСП) той заяви, че Европа трябва да затвори границите си за бежанци.

Бойко Борисов отвори темата с обучението на българските мюсюлмани. “Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, а голяма част от тях са на издръжка на турската държава“, обясни Борисов и добави, че всички партии в парламента трябва да решат този въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини