Спешно проверяват руските атлети за допинг със задна дата

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) спешно ще изследва със задна дата допинг проби на руснаци, които не са медалисти от големи първенства в последните години. Но евентуалните им наказания ще са по-леки от предвидените в правилата. Според регламента санкцията е 4 години, сега ще е две. Имената на уличените със задна дата, които не са сред първите трима, няма да бъдат публикувани.

Междувременно стана ясно, че длъжностни лица в ИААФ са знаели за масов допинг от руснаци още през 2009 г., но са прикрили информацията. Асошиейтед прес (АП) съобщи, че разполага с документи, предоставени от служител на антидопинговата програма на ИААФ.

АП публикува копие от писмо на Пиер Вайс, генсек на ИААФ, до тогавашния шеф на руската атлетика Валентин Балахничев от 14 октомври 2009 г. след световното в Берлин. "Нямам добри новини за кръвните проби на руските атлети в Берлин. Отново нивата са твърде високи и отново са повече в сравнение с останалите страни - пише Вайс. - Тези спортисти не само мамят останалите състезатели, но при тези показатели застрашават собственото си здраве и дори живота си."

А вътрешен доклад на ИААФ до бившия президент Ламин Диак от септември 2012-а пише, че "42 процента от елитните руски атлети употребяват допинг".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт