Георги Костов - трезвият главен секретар

Минути след като във вторник премиерът каза, че не е работа на Румяна Бъчварова да лови убийци, а на професионалното ръководство на МВР, няколко сайта едновременно пуснаха версията, че вътрешната министърка ще остане, но ще падне главата на главния секретар на МВР Георги Костов. Но не познаха, поне засега.

Две показни убийства, няколко дръзки грабежа, нови жестоки нападения над старци по селата, страх от бежанците в приемния център в „Овча купел”. Така започна Новата 2016 г. В тази на полицейски жаргон „оперативна обстановка” Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР заминаха на отдавна планирана визита в Китай. Вчера Бачварова се върна, но Костов остава на хиляди километри, за да изпълни докрай професионалната част от програмата на посещението. Той ще е в кабинета си на ул. „Шести септември” най-рано в събота.

Отсъствието на политическия и професионалния началник предизвика скандала, че МВР за пореден път е оголено и оставено на автопилот. По един сутрешен тв блок професорът по сигурност Николай Радулов дори заяви, че Костов „не изтрезнява”. Така проблемът какво трябва да се промени в полицията, за да лови убийци, бе изместен от въпроса доколко се върти главата на главсека. Бъчварова побърза да го защити. А негов пенсиониран колега разказа пред „Труд”: „Той много пуши, но не е пиел повече от 1-2 чаши дори когато сме ходили на кръчма. Мога да го нарека бачкатор или работохолик. Случвало се е да не спим по няколко денонощия. Обсъждали сме трезво всяка версия, преди да я отхвърлим, а след половин час Костов каже, че се връщаме на нея.”

Георги Костов бе назначен за главен секретар на МВР през март 2015 г. на мястото на Светлозар Лазаров, а дотогава 4 месеца бе негов заместник. Рокадата стана, след като вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка и на поста застана Бъчварова. И тя, и премиерът заявиха, че Костов е техен избор за най-високата професионална длъжност в МВР и му дават пълното си доверие.
Костов е роден в Хасково през 1967 г. Завършва там Математическата гимназия и Техническия университет в София. Като дипломиран инженер в началото на 90-те години Костов започва работа в бившия шивашки завод „8-и март” в кв. „Надежда”. Съкратен е при приватизацията на предприятието, което дълги години шие с марката „Агресия” под ръководството на убития преди седмица бизнесмен Александър Антов.

Постъпва в МВР през 1993 г. и първата му длъжност е разузнавач в Девето столично РПУ, което отговаря за кв. „Люлин” и град Банкя и техните 200 000 жители. През 2002 г., когато главен секретар на МВР е Бойко Борисов, сектор „Тежки престъпления” в СДВР е изцяло подменен, а Костов е взет на работа в група „Убийства”. По това време в София има по 3-4 показни разстрела на месец, някои от които и досега не са разкрити. Кариерата на Костов обаче започва не с тези случаи, а с уличаването на серийния убиец на възрастни хазяи Марин Стойчовски, който и досега е зад решетките с доживотна присъда.

Според криминалисти по онова време Костов е човекът, който пръв влиза в дирите на т.нар. хърватска банда, както и на групата за „мокри поръчки” на Йоско Костинбродския. Става Полицай на годината през 2004 г. за разкриването на двойно убийство в „Княжево”. Тогава бяха застреляни полицай и човек на Йоско по прякор Шаки. По случая бе съден и оправдан хърватинът Иван Може. Като излезе от килията, чужденецът изчезна безследно.

През 2005 г. е пресрещнат и пребит от непознати на улицата в кв. „Люлин”, но извършителите и мотивите за това нападение остават неизвестни и досега.
За кратко около 2007 г. Костов отива да работи в ГДБОП, а оттам отново е върнат в Девето РПУ като шеф на „Криминална полиция”.

Кариерата му към високите етажи в МВР започва през 2011 г., когато е пратен от министър Цветан Цветанов за полицейски началник в Благоевград. И там избива наяве важен недостатък на Костов - той се оказва абсолютно некомуникативен. Задавя се и блокира като двигател на „Москвич”, когато види пред себе си репортери с микрофони. Налага се благоевградските кореспонденти да пишат оплакване до Цветанов, защото областният му директор отказва да говори с тях. Последователно през 2013 и 2014 г. благоевградският шеф на БСП Емил Костадинов иска оставката на Костов заради участие на полицията в изборните схватки. Кабинетът „Орешарски” отказва да освободи областния директор, а бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев награждава Костов за отлични резултати. През август 2014 г. от служебното правителство на Георги Близнашки е пратен за 3 месеца за шеф на полицията в Бургас.

Рикошет след стрелба във въздуха

Неумението на Георги Костов да прави изявления може да е полезно за опазване на следствената тайна. Но при кризисни ситуации му играе лоши шеги. Такъв беше случаят от октомври м.г., когато Костов замина спешно за Елхово, за да изясни инцидента с граничния полицай, прострелял афганистански мигрант. Оттогава остана крилата му фраза: „Служителят е стрелял във въздуха и е последвал рикошет.” Впрочем случаят не е напълно изяснен и досега.

ЗА НЕГО

Той е моят избор

Георги Костов е мой избор, като аз бях много впечатлена от професионалната му биография... Главният секретар на МВР през времето, в което съм работила с него, не само че не е идвал пиян на работа, но и не пие.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и вътрешен министър

От 10 години главните секретари не разбират от работата

Очевидно е, че имаме един главен секретар, за когото, като говоря с някои от служителите, те се подсмихват и казват: „Ами човекът не изтрезнява. Няма как да управлява.“ Грубо звучи, но е така…Учудих се на реакцията, защото мислех, че това е публично известно. Това се знае отпреди да заеме този пост, но сега повече се вижда. Общото между всички главни секретари от последните 10 години е, че не разбират от работата и не я ръководят.

Николай Радулов, бивш секретар на МВР

Има контрол над дейности, процеси, инструменти и канали

Почти три години се борих за неговата оставка и не постигнах нищо. Костов е изключително умен и подготвен за своята работа човек, но не това е решаващото при него. Решаващ е контролът, който той има над дейности, процеси, инструменти и канали. Чувствал съм се като в детската градина, когато разбрах срещу какво се изправям. Катастрофа е, че той има такава огромна власт.

Емил Костадинов, бивш депутат от БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини