300 бедни богати на мушката на НАП (обзор)

НАП проверява за укрити данъци 300 души, които се осигуряват на минимална работна заплата, а притежават луксозно имущество. Подборът е направен след сравняване на декларирания доход и информация, която данъчните получават от полицията и общините за регистрирани нови скъпи коли, къщи и апартаменти.

Само в последната година са заловени 2000 бедни богаташи, опитали да укрият данъци за милиони, съобщиха пред „Труд“ от НАП. Най-много нарушители има в областните градове на страната.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров уточни, че не е необходимо да сте известна личност, за да попаднете в полезрението на ведомството. Достатъчно е да демонстрирате стандарт на живот, който не отговаря на доходите.

След като данъчните заловят нарушител, му съставят ревизионен акт. Той е за пет години назад и включва преоценка на приходите на базата на притежаваните скъпи вещи и имоти. Начисляват се данък и лихви върху разликата между сумата, която би трябвало да е получил съответният нарушител, и действително декларирания от него доход. Срокът за плащане е 2 седмици.

Укриването на данъци в изключително големи размери - над 12 хил. лева, се наказва с 8 години лишаване от свобода. Допуска се намаляване на присъдата при доброволно плащане на налога.

Продължава практиката работодатели да осигуряват служителите си на по-ниски от действителните им заплати, казаха още от НАП. За разкриване на такива схеми данъчните ползвали информация от уволнени служители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес