2 милиона хляба „изяжда” сивият сектор

„Ежедневно 4 милиона българи ядат хляб. Проблемът е в това, че укриването на 20% ставка на ДДС дава възможност два милиона хляба да останат неотчетени и скрити от държавната хазна.”. Това заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред „Фокус”.
По думите й цената на хляба не е променяна в последните 25 години, но не защото няма реални възможности, а защото българските хлебопроизводители се съобразяват със свития пазар и с това, че хлябът е основната здравословна храна на най-бедното българско население.

Хлебопроизводителите предлагат спешно да се разгледа възможността да се поощри белият сектор, като това е възможно единствено през диференцирана ДДС ставка за хляба. В противен случай българските чиновници са достатъчно грамотни, за да сметнат какви пари ежедневно губи държавата по сивото трасе, коментира Кукушева. „Има още нещо, което трябва да знаем за хляба. Хлябът е тази храна, която се произвежда на всевъзможни места предимно през нощта и поради липсата на регистър на транспортни средства за хляба, той се транспортира по най-невероятен начин до големите градове на България, там където потреблението е най-голямо”, посочи още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес