Мълния удари къща край Монтана, разби покрива й

Лятна буря посред зима се изви в сряда вечерта край Монтана. Мълния е паднала върху къща в село Белотинци и е разрушила целия покрив. Пострадали хора за щастие няма, съобщи кметът на селото Григор Григоров.

Незапомненото бедствие започнало към 21.30 ч. в сряда разказаха местни жители. Отначало завалял дъжд, после се чули няколко не много силни гръмотевици. След това обаче от небето изтрещяло страховито и част от къщите в селото останали без електричество. Заради гръм предпазителите на трафопост в Белотинци изключили, на няколко места били изпокъсани и проводници.

Чак на сутринта обаче местни хора видели най-голямото поражение от кратката буря. Двуетажната къща на Георги Каменов /65 г./ накрай селото зеела без покрив. „Такова нещо не съм виждал досега. Като че ли бомба бе избухнала вътре и бе отнесла всички керемиди. На покрива има само греди и дъски. Керемидите са потрошени по земята!”, разказа кметът Григоров. Собственикът на удареното от мълния жилище живее със семейството си в Монтана, в стаите не е имало никой и затова няма пострадали, коментираха в селото.

За инцидента е уведомена общинската управа в Монтана. „Ще се опитаме да помогнем на хората да потегнат дома си преди да завали пак сняг. Иначе къщата ще се съсипе!”, заяви кметът Григор Григоров. „Поради необичайно топлото за сезона време на места в областта е имало валежи до 6 л на кв. м. и гръмотевици. Температурите са нехарактерни за януари, по-скоро пролетни и това поражда тези нетипични климатични явления!”, заяви шефката на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана Леночка Ангелова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони