Депутатите решиха: Даваме небето си на НАТО. Ненчев: Няма да се наложи!

Въоръжените сили на България ще могат да извършват част от дейността си на наша територия с помощта на трети държави, които са част от НАТО, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за отбраната.

С корекциите се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното ни пространство със страните от Алианса.

Промяната в нормативния акт е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс от 2014 година за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО.

Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от Алианса.

Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана самостоятелно.

Законовите промени бяха приети след тежък дебат в пленарна зала със 122 гласа „за“, 41 „против“ и един „въздържал се“.

Най-критични към новите текстове бяха от БСП. Според депутатите на левицата има нарушение на чл. 2 от конституцията, където е записано, че територията на България е неприкосновена.

Отговорът на ГЕРБ бе, че измененията са от полза за националната сигурност на страната ни.

От Реформаторския блок пък обивиниха социалистите, че насаждат враждебност към НАТО.

След като депутатите приеха промените, министърът на отбраната Николай Ненчев коментира решението в кулоарите на парламента.

„Няма никакво основание да се смята, че българското въздушно пространство ще бъде предоставено на друг. Правим една малка незначителна поправка, която гласи, че България сама или съвместно със своите партньори ще охранява въздушното пространство. Имаме ресурс и възможности да охраняваме въздушното ни граница”, каза министърът, цитиран от "Фокус".

Той обясни и увереността си, че МО може да се справи с охраната на небето ни.

"В средата на май ще има нови ремонтирани двигатели на българските МиГ-29", заяви Ненчев, с което обяви, че ще продължава да разчита именно на тези машини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика