Над 30% от занаятчиите в Кюстендилско са в сивия сектор

Над 30% от занаятчиите в Кюстендилско работят в сивия сектор, казаха от ръководството на регионалната занаятчийска камара.

Фризьори и педикюристи, автотенекеджии, ремонтиращи битова техника и др. работят на заключена врата, като набират клиенти по телефона или след 17 ч., когато не се очаква проверка от контролните органи, каза шефката на камарата Даниела Стоянова вчера.

"Фризьорки подстигват срещу 2 лева за прическа при 4-5 лева, каквато е нормалната тарифа. Така цели семейства отиват при коафьори, които не декларират и 1 стотинка печалба или оборот. И няма служба, която да ги санкционира за това", отбелязва Стоянова, която сама провела проверки, като се натъкнала на драстични случаи.

Двама занаятчии - шивач от Дупница, който фалирал и фризьорка от областния град, която се разболяла, затворили ателиетата и работилниците си за м. г. Новоприетите в камарата за м. г. са 25, на принципа - "да опитам!".

Сега местното занаятчийско съсловие наброява над 720 души. Преобладават фризьорите, автомонтьорите и тенекеджийте, обработващите и изработващи кожени изделия, майсторите на художествена керамика и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони