„Турски поток” още е на дневен ред, заяви Москва

Изпълнението на проекта "Турски поток" може да бъде възобновено най-рано през 2016 г., заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РБК. По думите му руските власти са готови да подновят проекта след инициатива от ЕС и Турция.

"Турски поток" може би все още е на дневен ред. Знам, че и ЕК, и министрите на енергетиката на държавите членки работят по този въпрос. Що се отнася до нас, ние сме готови да го реализираме, но само в случай, че интересът от страна на европейските и турските ни партньори е окончателно заявен", обясни Новак.

По думите му приоритетният газов проект за Русия през 2016 г. е "Северен поток-2", който трябва да увеличи значително руските доставки на синьо гориво за Германия.

Споразумението за изграждане на "Турски поток" бе постигнато на 1 декември 2014 г. по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара. Строителството трябваше да започне през периода юни - юли 2015 г., а първите доставки на газ се очакваха през декември 2016 г. Изграждането обаче бе отложено, а след инцидента със сваления руски самолет "Су-24" край турската граница проектът беше замразен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес