Леонардо ди Каприо срещу Мат Деймън в борба за дългоочаквания "Оскар"

Леонардо ди Каприо („Завръщането”) се изправя срещу Мад Деймън („Марисианецът”) за дългоочакваната награда „Оскар” за най-добър актьор. Освен двамата, които са сочени за фаворити, за най-престижното отличие при мъжете ще се борят още  Майкъл Фасбендър за „Стив Джобс", Еди Редмейн за „Момичето от Дания" и Брайън Кренстън за „Тръмбо”.

Без шанса да се борят за приза останаха Идрис Елба за "Безродни зверове" и Бенисио дел Торо за "Сикарио".

Кандидатите за отличията бяха обявени на церемония в Лос Анджелис от режисьорите Гилермо дел Торо и Анг Лий, актьора Джон Красински и президента на Американската филмова академия Шерил Буун. Отличията ще бъдат връчени на 28 февруари, а шоуто ще води комикът Крис Рок.

"Завръщането" с 12 номинации

"Завръщането" на Алехандро Гонзалес Иняриту събра цели 12 номинации за предстоящите награди, включително най-добър филм, режисьор, кинематография и мъжка роля на Леонардо ди Каприо. Соченият за фаворит "Карол" на Тод Хейнс бе пренебрегнат в категориите за филм и режисура за сметка на "Лудият Макс", The Big Short и "Спотлайт".

Силвестър Сталоун, който взе "Златен глобус", прави гръмко завръщане с ролята, която му донесе две номинации за "Оскар" през 1976 г. - на Роки Балбоа в "Крийд".

С 10 номинации е филмът "Лудия Макс: Пътят на яростта". Следва космическото приключение "Марсианецът" със седем. Сред тях обаче не е режисьорска номинация за Ридли Скот.

Номинации за най-добър режисьор получават Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането", Лени Ейбрахамсън за "Стая" и Том Маккарти за "Спотлайт".

Носителката на Оскар за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Бри Ларсън за "Стая", Дженифър Лорънс за "Джой", Кейт Бланшет за "Каръл", Сирша Ронан за "Бруклин" и Шарлот Рамплинг за "45 години".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Крисчън Бейл за "Големият залог", Том Харди за "Завръщането", Марк Ръфало за "Спотлайт", Марк Райлънс за "Мостът на шпионите" и Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион".

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Руни Мара за "Каръл", Рейчъл Макадамс за "Спотлайт", Алисия Викандер за "Момичето от Дания" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".

За приза в категорията за най-добра анимация ще се съревновават "Аномализа", "Момчето и светът", "Отвътре навън", "Овцата Шон: Филмът" и "Когато Марни беше там".

За най-добър чуждестранен филм ще се борят Embrace of the Serpent, Колумбия, "Мустанг", Франция, "Синът на Саул", Унгария", Вълк", Йордания и "Война", Дания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино