АЕЦ "Козлодуй" разполага с 9 месеца за нов лиценз

С 9 месеца разполага ядрената централа в Козлодуй, за да подаде искане за удължаване на лиценза на работа на пети блок с 10 години. Това съобщи вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов, който отчете свършеното от ведомството през 2015 г.

Настоящите лицензии за работа на 5-и и 6-и блок в АЕЦ изтичат през 2017 и 2019 г. Централата е длъжна да подаде искане поне 12 месеца по-рано. Ако не го направи, ще трябва да затвори 5-и блок.

От агенцията уточниха още, че първоначалната оценка на оборудването на двата блока е показала, че няма нужда от смяна на основните части на централата, а само на спомагателни.

В момента АЕЦ изпълнява още две големи програми - за увеличаване мощността на двата работещи блока до 104% и за смяна на горивото с усъвършенствано. Новото гориво ще позволява смяна вместо на 12 месеца на 18 и до момента е изпробвано в Русия.

Продължава и работата по лицензиране на новата площадка на 7-и блок в „Козлодуй“, каза още Костов. Очаква се лиценз до средата на годината. В момента има забавяне заради обжалване на екооценката на мощността.

Въпреки че е спрян проектът АЕЦ „Белене“, той е в изчаквателен режим и може да бъде подновен при същите параметри веднага, увериха от АЯР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес