Георги Димитров става консул в Санкт Петербург

Бившият главен секретар на Външно министерство Георги Димитров се готви да заеме консулското място в Санкт Петербург, научи „Труд“. Това е едно от пакета искания на Георги Първанов за да продължи подкрепата на партията му АБВ към кабинета на Бойко Борисов. Най-вероятно Димитров ще замине, не като титуляр, а като изпълняваш длъжността, твърдят източници от Външно. В противен случай той трябва да бъде възстановен на поста главен секретар, след като през декември петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че Димитров е бил уволнен неправомерно.

Димитров е бивш посланик в Сърбия и съветник на президента Георги Първанов, а поста на постоянен секретар в МВнР получи по времето на министър Кристиан Вигенин.
Димитров беше освободен през октомври 2014 г. от Даниел Митов, тогава служебен външен министър. Мотивът - назначението не отговаря на изискванията за заемане на поста. Две години оценката за работата му е била 3, а условието е да е поне 2. Системата за атестация на държавните служители е петобална с най-висока оценка 1. Друга причина е, че Димитров е забелязан на предизборни прояви на АБВ, а като дипломатически служител той няма право на политическа дейност. Съдът обаче прие, че назначението не противоречи на Закона за държавния служител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини