На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Обединяват два болнични корпуса в Търново след продажба на терени

Обединяват двата корпуса на областната болница във Велико Търново със средствата от продажбата на апетитни терени. За това информира директорът на здравното заведение д-р Стефан Филев по време на заседание на икономическата и здравната комисии към Общинския съвет.

Причина за свикването на Общото събрание на лечебното заведение на 19 януари е писмо на Министерството на здравеопазването за изготвяне на програма за оптимално използване на болничните имоти. Идеята на ведомството е терени да бъдат продавани или отдавани под наем, като средствата от това да бъдат използвани само за инвестиции, а не за погасяване на стари дългове.

По време на Общото събрание акционерите ще решават дали два имота с площ от близо 20 декара да бъдат продадени. Има идея да се търси купувач и за недостроения хирургичен корпус и паровата централа на лечебницата. Очакванията са сделката да донесе достатъчно средства, които да бъдат вложени в изграждането на нов болничен корпус.

„По предварителни разчети това ще струва 4,6 млн. лв. Ако двете болнични бази, които в момента са на разстояние от около 3 км бъдат обединени, ще се пестят по около половин милион лева годишно, които могат да се инвестират в диагностично- лечебния процес“, заяви д-р Стефан Филев.

По думите му 80% от пациентите, постъпващи в болницата, преминават през Спешно отделение. „За да бъде консултирана родилка или пациент с ортопедичен или невролгичен проблем, трябва да дойде консултант от другата база, след което се връща обратно. Така ежедневно транспортираме персонал, консултанти, пациенти за изследвания, което затруднява диагностично- лечебния процес, както и носи значителни разходи“, каза д-р Филев.

По време на заседанието бе коментирана идеята след обединяването на двата корпуса сгради на Старата болница да бъдат ползвани за хоспис и за отделение на терминални грижи. „Това би било добра придобивка за Велико Търново, тъй като се изписват онкологично болни, те се връщат вкъщи, където няма кой да полага за тях адекватни здравни грижи“, посочи д-р Срефан Филев.

Предвижда се да се изгради и портал, който да се ползва от гражданите за паркинг. Стартирането на процедура за изваждането от забранителния списък на двата имота одобриха след гласуване съветниците от икономическата комисия към местния парламент. Двама от членовете на здравната комисия са в конфликт на интереси- д-р Валентин Точков и д-р Николен Стойнов, които не гласуваха.

Така вотът на колегите им не стигна за подкрепа на предложението на Община Велико Търново, притежател на 14,65 % от акциите на дружеството. Извънредна сесия на местния парламент по казуса е насрочена за 18 януари. Заместник- кметът на старата столица Снежана Данева- Иванова ще представлява Общината на извънредното събрание на търновската болница.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.