БСП и ДПС се чудят да искат ли вот на недоверие на кабинета за цялостна политика

БСП и ДПС обмислят възможността да поискат вот на недоверие към кабинета за цялостна политика. Това стана ясно след първия кръг консултации, проведени по инициатива на социалистите днес в Народното събрание. Премиерът Бойко Борисов пък не се притесни и каза, че това е работата на опозицията.

"Обсъдихме мотивите за евентуалния вот на недоверие, но установихме, че има и много други критични сектори по които може да се иска вот на недоверие", обяви лидерът на БСП Михаил Миков след края на консултациите.

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък допълни, че има съвпадение между мотивите на двете партии и че се обмисля възможността да се поиска вот на недоверие за цялостна политика.

Кокретните теми, които двете партии са обсъдили за искане на вот на недоверие, са здравеопазване, демография и вътрешна сигурност.

Борисов: Разбира се, че трябва да има вот на недоверие

По-късно пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е имало много упреци към опозицията, защото не била достатъчно активна.

„Ние трябва да защитим това, което правим дали е добро, или не. Не виждам нищо смущаващо или лошо във вота на недоверие. Лошо е, ако няма вот на недоверие. Това би говорило не добре за демокрацията“, коментира премиерът.

Борисов приветства "работата и срещите, които се провеждат тук" и добави, че с радост също би си говорил с тях.

По думите на премиера предстоят много важни неща в парламента и всеки, който защитава дадена кауза, е добре дошъл да гласува.

Процедурата

За да мине вот на недоверие са нужни гласовете на 121 депутати, а БСП и ДПС имат много по-малко. Левицата разполага с 38 народни представители, а ДПС с едва 30, след като Лютви Местан беше изключен, а други петима се отцепиха и станаха независими депутати.

Все още не е ясно как ще гласуват от ДСБ, които минаха в опозиция, както и останалите независими депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика