Условна присъда за Владимира Янева

Софийският градски съд призна Владимира Янева за виновна. Тя получи условно една година затвор с 3 години изпитателен срок.

Другият обвиняем по делото "Червеи" - Тодор Костадинов е глобен с 3 000 лв. Съдът реши двмата да платят и разноските по делото, уточнява Фокус.

В четвъртък прокуратурата поиска  Янева да получи присъда от две години и половина, но остави на магистратите да преценят дали тя да е ефективна, или условна.

Бившата шефка на Софийския градския съд бе обвинена, че в разрез със закона е разрешила подслушване и следене на централния полицейски регистър в продължение на 300 дни. А Тодор Костадинов бе обвинен в съставянето на шест официални документа, в които е удостоверил неверни обстоятелства.

Операция "Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, a данните - "изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини