Съдят иманяр, спипан да продава ценни монети

Безработен мъж от златоградското село Ерма река отива на съд за иманярство. Окръжната прокуратура в Смолян внесе обвинителен акт срещу 35-годишният Борис К. за откриване, държане и опит за отчуждаване на културна ценност.

През юни 2014 г. мъжът си купил металотърсач по обява в интернет, който да реагира на метали на 40 см дълбочина и започнал да обикаля в района на село Ерма река, общ. Златоград, за да търси антични монети. След месец открил две сребърни и една месингова монети, които искал да продаде, съобщиха от прокуратурата.

Първоначално намерил купувач, който му предложил 1 000 лева, но сумата не го удовлетворила и сделката не се случила. При втория опит за продажба за 8 000 лева, монетите били иззети от полицията. По делото е била назначена комплексна оценително-археологическа и нумизматична експертиза, която е установила, че двете сребърни монети са римски - сечени по времето на Октавиан Август и Марк Антоний, а месинговата е тракийска.

Стойността на първите две е общо 1 200 лева, на третата – 150 лева. Извършена е справка от Регионалния исторически музей в гр. Смолян, според която монетите представляват културна ценност и археологически обект. Борис не е съден досега, пред полицаите се признал за виновен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони