Гръцки фермери стачкуват , тръгват с трактори към Кулата, искат да блокират границата

Гръцки земеделци от района на Серес започнаха протести и обявиха,че възнамеряват да направят блокада и на граничния пункт Кулата-Промахон, за да бъдат забелязани.

На тяхно събрание са взели решение да стачкуват до 20 януари, съобщават гръцките медии.

Фермерите са обявили,че ще тръгнат с тракторите си към граничния пункт Промахон и там на място ще вземат решение как точно да проведат блокадата на пътната артерия водеща към вътрешността на страната.

От Кулата съобщиха,че официално гръцките власти не са ги информирали за бъдещи стачни действия, но знаят,че има струпване на фермери с трактори в района на Серес. „Засега протестът е задържан в района, но е възможно да тръгнат и към пункта, казаха от управлението на ГКПП-Кулата.

Там и в момента има опашки, които от три дни се вият заради проблеми с тока, който спира по няколко часа на ден.

Не за първи път гръцките фермери правят блокади на граничния пункт. През годините това е ставало няколко пъти, а стачките на комшиите нанасят сериозни щети на българския бизнес.

Този път фермерите протестират срещу промените в данъчното облагане на сектора, както и срещу пенсионната реформа, които се очаква да бъдат внесени за гласуване в гръцкия парламент.

Писанчев: Засега граничният пункт е отворен

Има вероятност гръцки фермери да затворят ГКПП „Кулата” заради стачки, потвърди и Владимир Писанчев, генерален консул в Солун, пред Фокус. „Все още не знаем със сигурност, дали това ще се случи, но има такива вълнения. Става дума за вътрешни протести”, заяви Писанчев. Той уточни, че в момента граничният пункт е отворен. По думите му движението през границата се осъществява нормално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини