Осъдиха условно съдия Янева за „Червея“ (обзор)

Глобен с 3000 лева за незаконна справка е и бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов

Прокуратурата ще протестира

Условна присъда от една година получи бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева по делото „Червей“.

Вчера съдия Иван Коев я призна за виновна, че е подписвала СРС, като надвишила максимално допустимия в закона срок за експлоатацията им със 120 дни. Янева обаче бе оправдана, че е подписала искането за автоматизирана информационна система на МВР, а не за лице.

Съпроцесникът й - бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ към МВР Тодор Костадинов, също бе частично оправдан. Той отговаряше, че е вписал неверни обстоятелства, с които е мотивирал искането за СРС по „Червей“ пред Янева - че имало данни за нерегламентирано проникване на полицаи в масивите на МВР. Съдия Коев посочи, че доказателства по това обвинение са „голословни“. Призна го обаче за виновен, че от компютър на МВР е направил справка в системата на полицията за мъж с криминална регистрация. Костадинов влязъл в масивите с паролата на системна администраторка от Информационния център на МВР в Шумен. Затова бе осъден да плати 3000 лв. глоба.

„Ще протестираме“, заяви прокурор Димитър Петров.

„Клиентът ми е невинен“, възрази адвокатът на Костадинов - Людмил Рангелов. Но уточни, че не знае дали ще обжалва присъдата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право