Близките на Тодор се разотидоха от Съдебната палата, двамата братя си тръгнаха

След оповестяването на решението на Врачанския окръжен съд да пусне двамата братя, обвинени за убийството на Тодор, под домашен арест, близките на момчето окупираха Съдебната палата и чакаха охраната да изведе Десислав и Иван Дамянови. Те бяха пред страничния и главния вход, предаде Нова тв. След това те са преместили протеста си, предаде БНТ. По-рано някои от присъстващите се заканваха дори да ги линчуват.

Гневът на хората е провокиран от решението на врачанския окръжен съд да наложи на двамата с прякор Поничките мярката "домашен арест", а прокуратурата искаше постоянен арест.

Пред журналисти Дамянови заявиха, че не са убили те момчето и че даже то е ударило единия от братята. "Ние може да сме по 100 кила, но не сме биячи", заяви Десислав Дамянов. Зовнюз съобщи, че Десислав припаднал в съдебна зала.

На 26 януари пред Апелативния софийски съд мярката може да се обжалва.

Нови протести

Междувременно след протестите във Враца и в София, тази вечер граждани излизат пред Съдебната палата в Русе на протест под надслов „България е Враца”. Хората от крайдунавския град настояват за справедливи присъди за виновниците за смъртта на Тодор.

Призивът в социалните мрежи гласи: „Не бъдете безразлични и покажете вашата гражданска позиция!”.

Все още не се знае защо е умрял Тодор

От защитата се позоваха на заключенията на съдебните лекари, че нанесените 28 удара по тялото на момчето не са причинили смъртта му, а от какво е починало то предстои да изясни съдебно-медицинската експертиза.

Според адвокатите на двамата братя работата по делото е подложена на голям обществен и медиен натиск и за повдигнатото ново по-тежко обвинение няма обосновани предположения и доказателства. Адвокатите на братята бяха категорични, че то е наложено, за да бъде взета по-тежката мярка, предаде БНР. Основната им теза беше, че те са нападнати от 18-годишния Тодор и действията им са били в условията на неизбежна самоотбрана.

Днес стана ясно и че двамата братя са с чисто съдебно минало въпреки първоначалната информация от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини