Парламентът ще приеме електронното гласуване, убедена е Цачева

„Вероятно още идната седмица ще се произнесем по решението на ЦИК за проведения референдум. Във вторник правната комисия ще има заседание. Интересът е голям и съм убедена, че парламентарното мнозинство, такава е нашата воля в ГЕРБ, ще подкрепи резултатите от допитването“, заяви в предаването „Панорама“ председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Според нея електронното гласуване ще бъде одобрено и ще влезе в сила. На референдума през октомври почти 70 процента от гласувалите, или 1 883 411 души, казаха „да“ на въвеждането на електронен дистанционен вот.

„Това е съобразяване с волята на повече от 1 милион и 800 хиляди български граждани. И е продължение на политиката на ГЕРБ, защото още в миналото НС подкрепихме Инициативния комитет, който тогава внесе подписите (42-я парламент, подкрепящ кабинета „Орешарски“, не одобри свикване на допитване – б.а.).“, каза още Цачева.

За новата ситуация в НС

Цецка Цачева обясни, че действително след разцеплението на ДПС парламентарната ситуация е различна: „Парламентът е различен. Но реалностите са такива – по този начин ни се налага да работим".

Относно оредяването на ПГ на ДПС с шестима души, председателката на НС бе дипломатична:

„Убедена съм, че българските избиратели, поне онези, които следят политическите процеси, могат да направят изводи случилото се. Това бе сътресение в една от парламентарно представените партии, което се отрази на работата в зала“, обясни Цачева и допълни, че независимите депутати не са много: „В 41 НС бяха повече“, припомни тя.

За съдебната реформа

„Задължително ще има много работа по съдебната реформа и тя ще се изрази в значителни промени в Закона за съдебната власт. Всичко е продължение на онова, което започнахме с Актуализираната стратегия за реформата, както и с промените в основния закон. Предстоят корекции в НПК и ГПК“, обясни Цецка Цачева.

Тя очаква промените в ЗСВ да влязат в пленарната зала веднага след приемането им от Министерския съвет

„Няма да има имитации на реформи. Правим всичко за българските граждани и нашите избиратели, които с основание имат критики към съдебната реформа. Но трябва да работим, за да променим нещата“, каза председателката на НС.

За скандала във ВСС

Цачева обясни, че не вижда проблем в появата на премиера Бойко Борисов на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера.

„Когато едно заседание е публично, това е нормално. За конкретния случай от вчера във ВСС – казусът върви още от ноември. Не е здравословна среда, която провокира подобни неща. Медийно се информираме за факти, които не работят за единството не институциите – това нагнетява напрежението. Дали държавата се управлява с есемеси – тя се управлява така, както са изградени правилата чрез институциите“, каза Цачева.

Коментари

Задължително поле