Трети път изследват за бруцелоза 12 ветеринари

Трета кръвна проба за бруцелоза е направена на 12-те ветеринарни лекари, които от края на юли м.г. са в огнището на опасното заболяване по животните в гр. Рила и близките села Смочево, Падала, Мурсалево, казаха хора от екипите.

Резултатите от изследването ще са ясни в понеделник. Трима от ветеринарите вече пипнали коварната болест, минали са лечение в наши столични клиники, но не са излекувани, почти няма ефект от престоя им в болница.

Затова първият заболял - младият д-р Георги Бандеров от с.Бураново, който търпи усложненията на болестта от 5 месеца, си записал час при гръцки професор в Адлександрополис. Прегледът му е насрочен за 28 януари в болницата, оборудвана от шести американски флот и дарена на гръцкия град, каза д-р Пъпран Дангов, бивш кмет на Дупница, който от първите часове на епидемията е в по Рилското корито всеки ден.

Дванадесетте ветеринари са истински герои - взели са над 6 хиляди проби от животни - евтаназирали са 230 кози, 14 овце, 6 крави,1 кон и три домашни кучета по Рилско, казаха от областната агенция по контрол на храните и областната управа в Кюстендил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони