Разбиха група трафиканти, трима българи и един иракчанин въртели канал Турция-България-Сърбия

При специализирана операция на „Гранична полиция“ са задържани четирима мъже, членове на организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти през територията на България, съобщиха от МВР. Обвинени са трима българи и един иракчанин.

Как е действала групата

Според събраните до момента данни, групата е действала на територията на София и страната от януари 2015 г. до вчера. Изяснено е, че иракчанинът е набирал в Турция желаещи да преминат нелегално през границите на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници каналджии в Турция.

След пристигането на българска земя, мигрантите били поемани от другите членове групата, превозвани до София, настанявани за кратко в хостели и квартири и превеждани на сръбска територия. Там те били предавани на местни каналджии.

Между 800 и 1500 евро на човек

За „услугата“ нелегалните мигранти плащали на участниците в групата различни суми, средно по 800-1500 евро на човек, в зависимост от условията на превеждане до Сърбия. По-висока цена каналджиите взимали за осигуряване на по-комфортно пътуване и настаняване на българска земя, изяснили разследващите.

Установена е, че мигрантите плащали за превеждането си предварително в специализирани бюра в Турция. След превеждането им до София или на сръбска земя (в зависимост от договорката) групата получавала „хонорара си“ с превод от Турция по арабската система за разплащане, известна като „Хавала“.

Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат установени чрез движението на паричните потоци.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагането им на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право