Оранжев код за обилен сняг в 16 области днес

Оранжев код за обилен сняг е обявен за днес, неделя, в 16 области у нас. В Плевенско, Ловешко, Великотърновско, Габровско, Русенско, Разградско, Шуменско, Търговищко, Пловдивско, Смолянско, Хасковско, Кърджалийско, Пазарджишко, Старозагорско, Ямболско и Сливенско се очакват валежи между 30 и 60 л/кв.м. А за останалата част на страната кодът е жълт, тъй като преваляванията ще са между 10 и 30 л/кв. м.

Това съобщи вчера за „Труд“ Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-МET.

Студът, който обхвана България, дойде от Северния полюс. Заради силния вятър днес могат да се натрупат преспи до 3 метра в Дунавската равнина, а в сряда, пак в Северна България и във високите западни полета температурите ще паднат до минус 20 градуса. В останалите райони ще е между минус 10 и минус 15 градуса, каза още Симеон Матев.

Лекарите предупредиха, че в тежката метеорологична обстановка може да се очакват човешки жертви. А бялата смърт настъпва, когато температурата на измръзналия падне на 22 градуса.

Агенция „Пътна инфраструктура“ напомни на шофьорите да пътуват само в краен случай. Най-добре е да си останат вкъщи, ако маршрутът им е през районите с оранжев код. А ако се налага, заради снегопочистването и обработка на пътищата със сол и химикали е възможно временно да се спира движението.

Над 4000 души присъстваха вчера на уникалния празник на снега в ски центъра на Банско. Детска глъч се чуваше от рано сутринта. Специално за Световния ден на снега концесионерът „Юлен” пусна децата да ползват ски зоната срещу символична такса от един лев. По поръчка в курорта заваля и дългоочакваният пухкав и обилен сняг.

Петото издание на празника се превърна в незабравимо изживяване и за хлапета, и за възрастни. Шоуто стартира на Бъндеришка поляна, малчуганите бяха щастливи, защото за тях имаше организиран флашмоб „Междузвездни войни", а водещ на партито бе любимецът Део. По обяд на откритата сцена в планината се качиха рапърите от „Ъпсурт", а след тях - рок групата „Легендите". Специален гост бе принц Хубертус фон Хоенлое-Ланденбург от Мексико. „Няма нищо по-хубаво за празника на снега да завали сняг, вече натрупа над 20 сантиметра нова настилка - изключително добра новина за скиорите“, коментира маркетинг директорът на зоната Иван Обрейков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини