На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Община Смолян обяви бедствено положение – първото за сезона

В два часа тази нощ в община Смолян беше обявено бедствено положение, заради неспиращия повече от 24 часа дъжд, от които река Черна вдигна застрашително нивото си и преля на няколко места в града.

В кв. Устово, където се събират двете реки Бяла и Черна, са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата, една къща е наводнена, съобщи зам-областният управител на Смолян Андриян Петров. По думите му голяма част от града е спасена от заливане заради превантивните мерки взети от 0 часа снощи. Пожарникари и доброволния отряд на Смолян са спрели с диги от чували с пясък излизането на река Черна на много места в областния град. Те са пълнили чували с пясък за дигите до 5 часа сутринта. На много места в града обаче има проблеми заради дъжда.

Откъснати от света са селата в Арденското корито. На две места при Кошница – Могилица и Арда – Горна Арда реката е заляла основния път, който се разчиства. Реката е заляла участъци и в село Смилян и на изхода на селото. Откъснатите села са и без ток и без мобилен обхват на основен оператор.

От валежите е пропаднала земна маса на околовръстния път в Смолян и по основния път Стойките – Широка лъка. Откъснат на две места е пътя в девинското село Триград при Буков мост и Алибов завой. Понтонен мост край маданското село Средногорци е отнесен от реката и се издирва, където реката е заляла и ВЕЦ. Наводнена от дъждовете е къща в Неделино. Навсякъде по пътищата в областта има паднали камъни и дървета, които се разчистват в момента, каза Петров.

Без ток през нощта са били населените места в община Баните, много села в община Рудозем и в Арденското корито. Аварирали са 4 далекопровода, екипи от ЕВН отстраняват авариите.

В сутрешните часове реките намаляват нивата си, тъй като дъждът премина в тежък сняг в целия регион. Вдигната е цлата налична почистваща техника и са разположени наблюдателни постове, за да се знае къде какво се случва. От Областната управа препоръчват гражданите да не предприемат пътуване, ако това не е наложително заради усложнената обстановка.

Има опасност от падащи дървета заради подгизналата от дъждовете почва, предупреждават от областната управа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.