Огнеборци гасиха 4 пожара, изтеглиха от преспите линейка и спасиха 7 бедстващи в Търновско

Огнеборци от Великотърновска област почти цяло денонощие са на крак заради усложнена обстановка от обилния снеговалеж. За 16 часа спасителните екипи са се отзовали на 22 произшествия. Разчистили са 14 паднали дървета и са гасили 4 пожара. С техника на пожарната е била изтеглена закъсала в преспите линейка край село Петко Каравелово, Община Полски Тръмбеш. Евакурани са общо 7 души, които са бедствали в закъсали автомобили по трасетата между Свищов и близки села. Пожарникарите са измъкнали и пропаднала в огромна дупка кола на заснежен път в Община Свищов.

В неделя бяха затворени за движение участъците между Свищов и селата Совата, Козловец, Павел, както и пътят между град Бяла черква и село Росица в Община Павликени. Хаинбоаз е затворен за движение на товарни автомобили.

В 6 часа кметът на Велико Търново Даниел Панов е свикал звеното за аварийно-спасителни дейности. Отново са били координирани всички дейности с институциите по време на усложнената зимна обстановка.

След непрекъснат обилен снеговалеж в продължение на повече от 16 часа снежната покривка във Велико Търново достигна близо 40 сантиметра.

Цялата налична специализирана техника и личният състав са мобилизирани и работят непрекъснато по почистването на снега.

„Приоритетно се разчистват главните улици във Велико Търново, върху които е съсредоточен основният автомобилен трафик. В момента е осигурена проходимост на тези улици при усложнената зимна обстановка.В ранните часове в неделя закъсали автобуси са били извличани на буксир за да се освободи и възстанови нормалното движение по улиците на града”, съобщиха от кметството в старата столица.

Служителите и работниците на ОП “Зелени системи“ са мобилизирани да реагират на сигнали, подадени от граждани за счупени и паднали върху пътните платна дървета и клони. Те са се отзовали на 16 сигнала и извършват дейности по почистване и отстраняване на счупени от тежкият и мокър сняг дървета.

Аварийни екипи на „ЕНЕРГО ПРО“ работят по отстраняването на аварии и за възстановяване по възможно най-бързият начин на нарушените мрежи за подаване на електроенергия. За различни периоди от време през нощта на събота срещу неделя 15 населени места временно са били без електричество. Енергетици работят по поотстраняването на няколко възникнали аварии.

Повече от 100 населени места във Великотърновска област са без електричество. Най-тежко е положението в община Елена. Трудности има и в общините Стражица и Златарица.

Областният управител проф. Пенчо Пенчев е в постоянна връзка с всички ведомства. Наличната техника в региона е ангажирана и почиства пътищата, но не може да смогне, понеже снеговалежът продължава. При дежурните в областна администрация не са подавани сигнали за бедстващи хора. Десетки ТИР-ове са били спрени в събота вечерта по пътя Велико Търново - Русе. През нощта се е провела акция за раздаване на пакети с продукти от първа необходимост на шофьорите на камиони, които изчакват по паркингите.

В ранните часове на неделя на ул. „Иван Вазов“ във Велико Търново е паднал електрически стълб и са скъсани електрически проводници. Предприети са незабавни мерки за отстраняване на аварията и за осигуряване безопасността на гражданите.

При пътно –транспортно произшествие в ранните часове в неделя района на квартал „Бузлуджа“ в болярския град лек автомобил се е ударил в греблото на снегопочистваща машина. При инцидента няма пострадали. Снегопочистващата машина е повредена и откарана за ремонт.

Специализирана тежка техника, предоставена от ръководството на Национален военен университет „Васил Левски“ е почистила пътя Велико Търново и село Беляковец. Машини на фирма „Надежда“ са почистили пътните участъци между Велико Търново и селата Леденик-, Шемшево- и Буковец.

Екипи на ОП“Зелени системи“ работиха по отстраняване на множество счупени от тежкият сняг и паднали върху пътното платно дървета за осигуряване проходимост на специализираната техника, която почиства улиците в района на стара болница и психодиспансера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони