Разследват фирма, завлякла училище с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лв.

Полицията и прокуратурата в Горна Оряховица разследват фирма, завлякла местната Професионална гимназия по електротехника и електроника „М.В.Ломоносов” по проект за енергийна ефективност с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лв.

През 2014 г. училището сключило два договора за обследване на сградата с фирма от Видин, одобрена от Министерството на образованието. Акционерното дружество трябвало за няколко месеца да извърши обследване и да издаде технически паспорти,за кандидатстване по европейска програма за пълно обновление на училището.Авансово ръководството превело на два транша 9000 лв. и след това 14 000 лв.по двата контракта.

Проектът обаче не бил завършен в срок и през пролетта на миналата година от учебното заведение започнали да изпращат напомнителни писма до фирмата.Накрая решили да си върнат поне 23 000 лв., защото били дадени банкови гаранции от кредитна институция във Видин. От банката обаче официално отговорили,че не са издавали гаранции на въпросното дружество за обследване на училище в Горна Оряховица по бъдещ проект за енергийна ефективност.След това скандално разкритите директорът на професионалната гимназия Филип Филипов завел гражданско дело и осъдил дружеството за въпросната сума. Били наложени запор и възбрана върху имоти и сметки,но се оказало, че видинската фирма е длъжник и на НАП.

В края на миналата година директорът на училището е подал жалба и до прокуратурата в железничарския град .По случая е образувано досъдебно производство. По първоначални данни същата видинска фирма е източила пари и от други училища по схемата с фалшивите банкови гаранции.

„Уведомил съм всички възможни институции за казуса. В момента върви разследване и не мога да коментирам”, заяви пред „Труд” Филип Филипов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право