Снегът затваря Дунав мост и училища в Русенско

Заради тежката зимна обстановка понеделник е обявен за неучебен ден за всички училища в Русенско, съобщиха от областния кризисен щаб. Децата ще влязат в класните стаи само в Русе, а в другите общини извънредната ваканция може да продължи до 3 дни.

Със заповед на губернатора на крайдунавския град Стефко Бурджиев се въвежда планът за защита при екстремални зимни условия в региона По договореност с румънските власти Дунав мост се затваря за движение на ТИР-ове откъм Румъния.

Падналият над 30 см сняг затвори изцяло участъка Русе - Велико Търново, а движението на автомобили над 12 т е ограничено по всички републикански пътища. Счупени клони, паднали дървета и обледени кабели ограничават проходимостта. 36 машини на пътноподдържащите фирми разриват снега. Препоръките са да не се пътува, освен при нужда.

18 електрически далекопровода са скъсани и изключени заради силния вятър. Без ток са населени места в общините Сливо поле, Две могили, Ценово, Борово и Ветово, без град Ветово.

В община Русе без ток са Без ток са Мартен, Сандрово, Семереджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода, Долапите и ДЗС. В Тетово и Долапите няма и вода. Затворени са за почистване пътят Русе-Кубрат, второстепенните участъци Николово-Мартен и Николово-Червена вода и третокласната пътна мрежа. В крайдунавския град основните улици чистят 28 машини на двусменен режим.

Екипи на "Енерго-Про" отстраняват авариите с помощта на тежка автомобилна техника. Два роторни снегорина на Областното пътно управление са предоставени на пътноподдържащите фирми за почистване на снега.

От пожарната са готови да използват специализирана техника за евакуация на пострадали хора, медицинска помощ и доставка на хранителни продукти от първа необходимост на откъснати села. До Русе се бъде извозена родилка от село Семерджиево. В болниците в Русе и Бяла е осигурено стационарното лечение на пациенти на хемодиализа.

Общини

В община Бяла всички пътища се почистват и са проходими при зимни условия. Без ток са селата Босилковци, Ботров, Дряновец и Стърмен. Вода няма в село Дряновец. Няма телефонна връзка със селата Бистренци, Копривец, Лом-Черковна, Пейчиново, Полско Косово и Пет кладенци.

В община Борово всички пътища се почистват и са проходими при зимни условия. Ток и вода има в селата Горно Абланово, Батин и Екзарх Йосиф. Мобилните телефони работят частично.

В община Ценово всички пътища се почистват и са проходими при зимни условия. Затворено е движението в отсечките Пиперково-Новград и Караманово-Вардим. В цялата община няма ток, но вода има във всички населени места. Мобилните телефони работят частично.

В община Две могили е обявено бедствено положение, като всички пътища остават затворени заради снегонавявания. В община няма ток, а село Помен е без вода. Мобилните телефони работят частично.

В община Иваново няма ток, с изключение на селата Щръклево, Тръстеник и наполовина в Пиргово. Телефоните на операторите не работят.

Пътната мрежа до Глоджево и Писанец в Община Ветово не е почистена. Без ток са Ветово и Писанец. Населени места без вода няма. Телефонните оператори работят.

Пътищата в община Сливо поле се почистват, като затруднено е движението по направление Борисово-Черешово. Навсякъде има вода и ток. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини