Пловдивски райкмет плаши с арест и затвор замърсяващите "Кършиака"

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев заплаши с арест ромите от Шекер и Арман махала и жителите на квартал "Кършиака", които продължават да цапат и да изхвърлят битови и строителни отпадъци на нерегламентирани сметища.

"Мърлячите и цапачите вече не се стряскат от глоби, актове и наказателни постановления, защото повече от тях дори нямат лични карти. През 2015 г. сме задържали и над 20 каруци, собственост на роми от Шекер и Арман махала, на наказателния паркинг зад хотел SPS в район "Тракия". Но и тази мярка не помага особено, както и конфискацията на колички, с които изхвърлят боклуците, където им падне. След като с общинските наредби сме безсилни да се справим, явно спрямо големите замърсители съвместно с полицията ще трябва да приложим член 352, ал.1 от Наказателния кодекс. А той предвижда глоби от 5000 до 30 000 лв. 4 и дори лишаване от свобода от 1 до 5 години за "този, който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът и водата и ги прави опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели", декларира райкметът на "Северен" Ральо Ралев.

Акциите срещу изхвърлянето на смесени битови и строителни отпадъци на нерегламентирани места в район "Северен" стартират от 20 януари (сряда).

"Набелязали сме най-зловонните бунища, които ще изчистим със собствени средства и с помощта на общинско предприятие "Чистота". Пет са най-големите незаконни сметища - срещу до мезонетите в Шекер махала точно срещу КАТ, край Стъкларския завод, до Карловския надлев в близост до Арман махала, на "Голямоконарско шосе" до жп линията и зад МБАЛ "Пловдив" (бившата Окръжна болница). След като ги изчистим, вече няма да има прошка за замърсителите, които погваме съвместно с Трето РУ на МВР, Общинския инспекторат и Общинска охрана", закани се райкметът Ральо Ралев.

Съвестните граждани от "Северен" ще могат да подават сигнали за екологични нарушения като нерегламентирани сметища, ненавременно извозени отпадъци, висок шум и мръсен въздух и на "горещия" телефон 6-166.

Коментари

Задължително поле