Снежната блокада продължава, властите зоват да не се пътува

Снежната блокада в страната продължава. През цялата седмица се очаква сибирски студ, който допълнително ще усложни ситуацията, а тя е най-тежка тази сутрин в Североизточна България. В районите Разград, Шумен и Силистра има затворени пътища, съобщи директорът на АПИ инж. Лазар Лазаров от АПИ.

„Там има с нежна виелица, която ограничава видимостта до 0 на моменти. Затова големите пътища са затворени. Този между Русе и Варна е един от тях. Има и ограничение за товарни автомобили. На АМ „Хемус“ между Шумен и Варна също има забрана“, уточни той пред Нова тв.

Основното предупреждение към хората е да внимават и ако не се налага наистина да не пътуват. През тази нощ дори снегорините са губели видимост и са паднали в канавките, обясни инж. Лазаров за района на най-тежките снегове в Североизточната част от страната.

Според информацията на АПИ разпространените снимки на цели колони от закъсали тирове в прохода Хаинбоаз всъщност са спрени от полицията тежки возила, за да не закъсат в преспите

„Няма бедстващи, но имаше много сигнали за загубени хора, които екипи са насочвали“, каза още инж. Лазаров.

Под вода

Бедствено остава положението и в Смолянско, както и частично в община Хасково. В Смолян, освен снега, и проливните дъждове усложниха ситуацията. Река Черна преля на няколко места в града. Най-пострадал е кв. "Устово".

В Хасково нивата на реките са паднали под критичното ниво и няма опасност от нови преливане. Вече е осигурен и достъпът до селата. Има транспорт и за пациентите на хемодиализа.

Отворен за товарни автомобили в двете посоки е и граничният пункт Капитан Андреево, който също беше залят. Движението на пункта се нормализира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини