Рудник Ораново плаща половин милион лева на роднини на загинали миньори

Близо половин милион лева обезщетения трябва да плати собственика на рудник Ораново на роднините на загинали двама миньори . Това е решение на Районният съд в Благоевград. По първото дело рудникът е осъден да плати 250 000 лева на съпругата и синът на загиналия при трудова злополука миньор от село Полето Асен Стойнев.

Районният съд уважи исковите молби и на тримата наследници на още един миньор, който изгуби живота си в трагедията през 2013 година. Рудникът ще изплати 220 368 лева на близките на Христо Младенов.Двете решения могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд-Благоевград.

Трагедията в рудник Ораново , която потресе цялата държава, се разигра на 16 юли 2013 година, когато след активиране на свлачище във фаталната 64 галерия, тонове кал погребаха четирима миньори. Сред загиналите бяха и Асен Стойнев от симитлийското село Полето и Христо Младенов.

По време на съдебното производство стана ясно, че семейството на Стойнев до момента на трудовата злополука било сплотено и щастливо, като съпругата и 13-годишният им тогава син разчитали изцяло на финансовата подкрепа на бащата.

Детето било много силно привързано към баща си, който бил негов пример за подражание. След трагедията момчето се затворило, спряло да общува с връстниците си и изпаднало в депресия. Същото преживяла и съпругата на починалия миньор. От преживения стрес, жената получила тежко белодробно заболяване и се наложило продължително да се лекува в болница.

Почерненото семейство до момента е получило единствено 43 680 лева от изплатена полица по застраховка „Живот“. След като отключила тежкото белодробно заболяване, съпругата на починалия миньор спряла да работи и в момента тя и синът й разчитат на финансовата помощ на роднини.

Съдът уважи исковите молби на съпругата и сина на Асен Стойев. Рудникът ще плати на съпругата 98 160,00 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди - морални болки и страдания, и сумата от 14 348,40 лв. мораторна лихва върху главницата.

Момчето, останало без баща, пък ще бъде обезщетено с 98 160 лв.за претърпени неимуществени вреди - морални болки и страдания, 19 115,86 лв. имуществени вреди заради пропуснати ползи от издръжка, вследствие настъпилата смърт на неговия баща, ведно със законната лихва върху горнатите суми, и сумата от 14 348,40 мораторна лихва върху главницата от 98 160,00 лв. за неимуществени вреди

Съдът осъди рудник "Ораново" да заплати и сумата от 6 847,33 лв. направени разноски за заплатено адвокатско възнаграждение.

Фамилиите на другите на двама починали миньори също бяха обезщетени с решения на съда.

Коментари

Задължително поле