Облаци и дъжд днес

Американският сенат прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг

Израел изстреля ракети към Сирия (ВИДЕО)

Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“, шофьорът е избягал

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Баба доказва брак отпреди 65 г.

Пенсионерка иска да докаже сключен граждански брак отпреди 65 г. с покойния си вече съпруг, но не успява. Досега две съдебни инстанции – районния и окръжния съд в Шумен отказват да признаят, че Селиме Т. е била законна съпруга на А.Р.

Жената е над 80-годишна и живее в село Ясенково от шуменската община Венец. Категорична е, че двамата с мъжа й сключили законен брак на 17 юни 1951 г. Имали три деца. Според нея, документът е изгубен и няма как да бъде възстановен, затова иска магистратите да въздадат справедливост.

Неволите на пенсионерката идват от факта, че е получавала наследствена пенсия след смъртта на мъжа си, след като била вписана за негов наследник в удостоверение от 1988 г. През 2014 г. от териториалното поделение на НОИ в Шумен обаче, направили проверка и от кметството в с. Ясенково ги уведомили, че жената никога не е сключвала граждански брак, имала само религиозен.

По делото става ясно, че в регистрите Селиме се води неомъжена, за спътника в живота й също било отбелязано, че е неженен. В архива на кметството се съхраняват регистри за гражданско състояние на населението от 1902 г. до 2010 г., като няма данни тези регистри или части от тях да са били губени. Липсва и отразяване за промяна на фамилното име на жената, каквато е обичайната практика при сключване на граждански брак, пише в съдебното решение на окръжния съд в Шумен.

Затова магистратите отхвърлят жалбата на баба Селиме. Тя може да обжалва и пред ВКС до месец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.