Баба доказва брак отпреди 65 г.

Пенсионерка иска да докаже сключен граждански брак отпреди 65 г. с покойния си вече съпруг, но не успява. Досега две съдебни инстанции - районния и окръжния съд в Шумен отказват да признаят, че Селиме Т. е била законна съпруга на А.Р.

Жената е над 80-годишна и живее в село Ясенково от шуменската община Венец. Категорична е, че двамата с мъжа й сключили законен брак на 17 юни 1951 г. Имали три деца. Според нея, документът е изгубен и няма как да бъде възстановен, затова иска магистратите да въздадат справедливост.

Неволите на пенсионерката идват от факта, че е получавала наследствена пенсия след смъртта на мъжа си, след като била вписана за негов наследник в удостоверение от 1988 г. През 2014 г. от териториалното поделение на НОИ в Шумен обаче, направили проверка и от кметството в с. Ясенково ги уведомили, че жената никога не е сключвала граждански брак, имала само религиозен.

По делото става ясно, че в регистрите Селиме се води неомъжена, за спътника в живота й също било отбелязано, че е неженен. В архива на кметството се съхраняват регистри за гражданско състояние на населението от 1902 г. до 2010 г., като няма данни тези регистри или части от тях да са били губени. Липсва и отразяване за промяна на фамилното име на жената, каквато е обичайната практика при сключване на граждански брак, пише в съдебното решение на окръжния съд в Шумен.

Затова магистратите отхвърлят жалбата на баба Селиме. Тя може да обжалва и пред ВКС до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони