Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Кестените са богати на минерали и витамини Подходящи са за консумация от хора с глутенова нетолерантност

Доналд Туск призова поляците на протест срещу спорните съдебни реформи

Станишев в Турция: Не можем да си затваряме очите за авторитаризма на Ердоган

„Турция е важен партньор за Европа. Изправени сме пред общи предизвикателства и си сътрудничим в множество области, по-специално в разрешаването на бежанската криза. Но не можем да си затваряме очите за увеличаващия се авторитаризъм на президента Ердоган, който упражнява все по-голям контрол върху медиите и съдебната система. Върховенството на закона и свободата на медиите са ключови за всяка държава и ние не можем да позволим демокрацията да бъде подкопавана по този начин.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на импровизирана пресконференция пред затвора „Силиври“ близо до Истанбул, съобщиха от пресофиса на лидера.

Официална делегация на партията е там, за да заяви подкрепата си уважаваните журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл, държани зад решетките от ноември миналата година.

Главният редактор на вестник „Джумхюриет” Джан Дюндар и ръководителят на офиса на ежедневника в Анкара Ердем Гюл бяха арестувани и обвинени в шпионаж и пропаганда на тероризъм, заради публикувани от тях репортажи със снимки как камиони на турското разузнаване превозват оръжия за сирийските бунтовници.

Подкрепа

Пред затвора Станишев написа импровизирано писмо до Джан Дюндар и Ердем Гюл, уверявайки ги, че ПЕС ще предаде цялата информация по случая на европейските институции. Писмото е доставено на журналистите от един от техните адвокати – Йегане Гюлей.

„Партията на европейските социалисти следи отблизо вашата история от самото начало. Искам да знаете, че съм тук, пред затвора, но за съжаление не ми бе предоставена възможност да се срещна с вас. Бъдете сигурни, че за европейските социалдемократи свободата на медиите е изключително важна тема. Ще предам цялата информация, която събрах по време на моето посещение за конгреса на Републиканската народна партия (РНП), на нашите партии-членки в Европа, на техните лидери, на нашите представители в националните и в европейските институции. Знайте, че не сте сами! Бъдете силни!“, се заявява още в писмото.

„Благодарим Ви за подкрепата и солидарността!“, написаха в отговор журналистите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.