Станишев в Турция: Не можем да си затваряме очите за авторитаризма на Ердоган

„Турция е важен партньор за Европа. Изправени сме пред общи предизвикателства и си сътрудничим в множество области, по-специално в разрешаването на бежанската криза. Но не можем да си затваряме очите за увеличаващия се авторитаризъм на президента Ердоган, който упражнява все по-голям контрол върху медиите и съдебната система. Върховенството на закона и свободата на медиите са ключови за всяка държава и ние не можем да позволим демокрацията да бъде подкопавана по този начин.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на импровизирана пресконференция пред затвора „Силиври“ близо до Истанбул, съобщиха от пресофиса на лидера.

Официална делегация на партията е там, за да заяви подкрепата си уважаваните журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл, държани зад решетките от ноември миналата година.

Главният редактор на вестник „Джумхюриет” Джан Дюндар и ръководителят на офиса на ежедневника в Анкара Ердем Гюл бяха арестувани и обвинени в шпионаж и пропаганда на тероризъм, заради публикувани от тях репортажи със снимки как камиони на турското разузнаване превозват оръжия за сирийските бунтовници.

Подкрепа

Пред затвора Станишев написа импровизирано писмо до Джан Дюндар и Ердем Гюл, уверявайки ги, че ПЕС ще предаде цялата информация по случая на европейските институции. Писмото е доставено на журналистите от един от техните адвокати – Йегане Гюлей.

„Партията на европейските социалисти следи отблизо вашата история от самото начало. Искам да знаете, че съм тук, пред затвора, но за съжаление не ми бе предоставена възможност да се срещна с вас. Бъдете сигурни, че за европейските социалдемократи свободата на медиите е изключително важна тема. Ще предам цялата информация, която събрах по време на моето посещение за конгреса на Републиканската народна партия (РНП), на нашите партии-членки в Европа, на техните лидери, на нашите представители в националните и в европейските институции. Знайте, че не сте сами! Бъдете силни!“, се заявява още в писмото.

„Благодарим Ви за подкрепата и солидарността!“, написаха в отговор журналистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика