Румен Петков: Закъсняваме много с номинацията на Бокова за шеф на ООН

Българското правителство вече много е забавило номинацията на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН – такава позиция лансира Румен Петков от АБВ в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

„Вицепремиерът Меглена Кунева призна, елегантно, в неин стил, че се бавим с кандидатурата на г-жа Бокова. Казаха го и редица наши интелектуалци и политици. Днес за това говори и бившият външен министър Соломон Паси“, обясни Петков.

Според него България има „изключителния шанс“ да издигне Бокова за шеф на ООН – тя можела да бъде избрана, защото се доказала начело на ЮНЕСКО, където в момента управлява втори мандат.

„Има някаква игра - някой някъде си прави сметчица на гърба на българската държава. Ако правителството и премиерът не разбират, че са на път да направят най-големия провал на българската външна политика в последните години, значи нещата са много зле“ - така Румен Петков коментира информацията, че кабинетът се колебае между Бокова и зам.-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

За управлението на страната

Петков коментира и стабилността на правителството.

„Сегашната ситуация е такава, че АБВ гарантира стабилността и ефективността на управлението. Инициираните от нас законови стъпки дават усещане на обществото, че има сигурност“ каза бившият вътрешен министър.

Той допълни че АБВ ще продължава да настоява за тръгване към затопляне на отношенията с Москва.

„Трябва да се намери ефективно решение за баланса във външната ни политика. Необходимо е да се свали взаимния санкционен резим с Русия, защото това вреди на хората и бизнеса“, обясни Румен Петков.

За съдебната реформа

„За съдебната реформа в АБВ съумяхме да гарантираме да се изпълни Актуализираната стратегия за нейното реализиране. Христо Иванов (подалият оставка правосъден министър – б.а.), ако ме слуша, да си записва. Очевиден беше стремежът на Иванов и Радан Кънев да надделеят в една от двете колегии (прокурорска и съдебна на ВСС – б.а.). С текстовете, които внесохме, предпазихме депутатите, подписали се под стратегията, да се изложат. Самият Кънев дори не знаеше какво е подписал“, коментира Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика