27 села в Югоизточна България все още са без ток вече второ денонощие

27 села в Югоизточна България продължават да са без ток вече второ денонощие, макар че от ЕVN отчетоха значително подобрение в ситуацията с електрозахранването.

Вчера техният брой на територията на 92-те общини, за чието снабдяване с ток отговоря австрийското електродружество, бе над 350, а тази сутрин към 10.00 часа - под 90. "Прогнозата за повечето от тях е, че ще бъдат с възстановено захранване до края на деня. За тези, за които това не е възможно, компанията ще осигури генератори като временна заместваща мярка. Целта е да се минимизира броят на клиентите без захранване при идването на нощта", заяви Крум Косев от пресслужбата на EVN България.

Основната част от селата с нарушено все още захранване продължават да са в Пловдивска област. Това са 15 села, основно в общините Калояново, Кричим, Стамболийски, Раковски и Родопи. Към 16.30 часа без електрозахранване В област Пазарджик все още са 5 населени, а в Смолянска област - 7. Две от тях са в община Смолян, а останалите пет са по-малки села в община Чепеларе.

Общо 115 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в районите с аварии. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти. В посочените райони се възстановяват скъсани въздушни електропроводи, изграждат се нови стълбове от мрежата. По много електропроводи се извършва физически обход по дължината на линията. За по-добрата координация на възстановителните дейности в EVN България функционира Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони