Сменят лицето на Дунав мост

Лицето на България след Дунав мост най-после ще заприлича на европейска граница. Четири стари сгради на МВР срещу ГКПП са съборени след освидетелстване като опасни, съобщиха от общинската управа в Русе. Разчистеният терен ще се благоустрои, но засега няма да се застроява.

М.г. правителството реши районът да се разшири с 18 дка, за да се благоустрои граничният пункт. Терените в източната промишлена зона са прехвърлени на община Русе. НК "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ вече изгражда втори жп мост на изхода по пътя Русе - Силистра. Проектът за близо 6 млн.лв. включва и 4-лентов път с дължина 190 м от жп надлеза до кръговото кръстовище на "Свободна зона".

Целта е да се подобри движението в района на ГКПП, където всекидневно преминават по 2000 ТИР-а в двете посоки. Така ще се премахне "тапата" в граничната зона и участъкът Русе - Силистра ще се свърже с околовръстния бул. "България" по международното трасе Букурещ - София.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев предлага над кръговото кръстовище да се построи естакада на две нива, която да пренасочва ТИР-овете и да разтовари автомобилния трафик. Ако не се осигури финансиране от държавния бюджет, може да се кандидатства с проект по ОП "Трансгранично сътрудничество България - Румъния".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини