Бойко Борисов: Правил съм психологически профили на Путин и Ердоган

Правил съм психологически профили на Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

Психологическите профили на държавните глави той бил направил по време на форум на Европейската народна партия. Още когато Путин и Ердоган били в добри отношения, Борисов прогнозирал бъдещия разрив.

"Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите. "Южен поток“ стана турски, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС. Спрените реактори в Белене отидоха в Турция, когато ние стриктно и вследствие, на което наши производители фалираха, заради санкциите срещу Русия. Турция не ги спазваше – милиарди евро обороти", припомни отново министър-председателят.

Аз съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност, ако ние не си объркаме държавата, разбира се, добави премиерът. Той посочи, че при приходи в хазната от над 7 милиарда лева, икономическият ръст мож спокойно да надскочи прогнозираните 3 %.

"Сега тепърва с тези пари ще купуват машини, ще строят и през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат по-голям ръст на печалба и затова съм убеден, че износът ще се увеличи, защото покрай Северната тангента и автомагистрала "Тракия" се строят в момента заводи и вече има и построени", добави Борисов.

Той отчете, че държавата е събрала 3 милиарда лева повече, които преди години са били немислими заради процъфтяващата контрабанда. "Това подпомага българското производство и дава възможност да се правят социални политики. Извън бюджета за тази една година за двете Коледи и единият Великден сме дали над 150 млн. лв. допълнително за пенсионерите", напомни той.

Гост на срещата е и еврокомисарят Йоханес Хан, който отправи похвали за кабинета на Борисов, които бяха насочени най-вече за постигнаето на фискална дисциплина и финансова стабилност.

Иначе премиерът коментира и изтичащия вече мандат на президента Росен Плевнелиев: "За времето, в което работихме с президента Росен Плевнелиев, няма място, на което да сме дали разнопосочни сигнали. Благодарен съм на Плевнелиев, че през тези години, в които работим заедно сме имали единомислие и единодействие на форумите, в които сме участвали. Където е бил той, където съм бил аз, политиката на България винаги е звучала по един и същи начин. Тя е била твърда, евроатлантическа политика".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини