Аквариум удържа 65 т вода в русенския Екомузей

65 тона вода поддържа най-големият сладководен аквариум в България в русенсикя Екомузей, съобщиха от регионалния исторически муей /РИМ/ в Русе. Съоръжението е разделено на 6 резервоара с вместимост от 5 до 8 т, където се вижда как изглежда рибното разнообразие на Дунава и притоците му. За човешката намеса подсказва потънала рибарска лодка в два от резервоарите.

В аквариума живеят 12 вида риби - есетра, сом, скобар, моронаж, див шаран, червеноперка, бабушка, платика и каракуда. Най-интересните сред тях са взетите от развъдници руска есетра и чига. Те са настанени в резервоар, който показва потънала римска сграда с крепостна стена, амфори и мраморна глава от статуя. 10 бели риби пък надничат от резервоар, наподобяващ дъното на река Дунав с преплетени коренища.

Терариумът в Екомузея пък пресъздава блатна екосистема с водна площ и естествени растения, характерни за влажните зони. В него живеят червенобузи костенурки. Те са предоставени от хора, които не искат или не могат да се грижат вече за тях като домашни любимци. Тези костенурки не са типични за българските географски ширини и не бива да с пускат на свобода в природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони