Овце издъхнали от имунна недостатъчност

Пет овце издъхнали, докато пасли на къра в стадото на фермера Пламен Димитров в кюстендилското с.Боровец - това създало притеснения сред местните хора за антракс, съобщиха от областната агенция по контрол на храните.

От юли м.г. по Рилското корито върлува и бруцелоза по козите и овцете, поради това се следи за всяко болно животно.

Фермерът веднага сигнализирал за умрелите с пяна на устата овце до съответните ветеринарни служби в региона. Животните не са умрели от антракс, а са починали от ентероколит, от влошена имунна система, каза д-р Велка Войнова от областната агенция по храните в Кюстендил. Тя не уточни колко струва имунизацията на овцете срещу заболяването, но тя е доброволна, не е задължителна.

"Няма СПИН по овцете, в случая се касае за неправилно хранене, не за заразно заболяване", каза бившият кмет на Дупница и доскорошен шеф на областната агенция по контрол на храните д-р Първан Дангов.

Умрелите животни са загробени. Предположенията са, че са умрели, след като са пасли заледена от студа трева. Заради бруцелозата в района на град Рила и Рилското корито всяко заболяване по животните вдига на крак местните фермери и тукашните ветеринари, коментират местните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини